Yhteystiedot

Jukka Hako
Kellastuvantie 2
01760 VANTAA
p. 050 465 0399
jukka.hako@kellastupa.fi

Lähipalveluista hyvinvointikeskuksia

Tiistai 1.12.2009 klo 23:01


Vantaalla on viime aikoina puhuttu paljon sosiaali- ja terveystoimen lähipalveluista, erityisesti terveysasemista. Vantaa luopui viime valtuustokaudella alueellisesta toimintamallista, tavoitteena palveluiden yhdenmukaistaminen. Tavoitteena tuskin oli lähipalveluista luopuminen. Nyt kun taloudellinen tilanne on entisestään kiristynyt, on päättäjille esitelty yhä tiuhemmalla tahdilla ratkaisuja entistä keskitetymmistä palveluista. Ei siis ihme, että asukkaat eri puolilla kaupunkia ovat puuhaamassa nimien keruuta lähipalveluiden puolesta.

Sosialidemokraateille oli tärkeää, että Vantaa-sopimuksessa ja talousarvioneuvotteluissa ei päädytty hätäiseen lähipalvelujen alasajoon. Kyse ei ole pelkästään terveysasemista vaan sosiaali- ja terveystoimen lähipalveluista ylipäätään. Sosialidemokraatit ovat valmiita rakenteellisiin uudistuksiin tuottaa kaupungin omia julkisia palveluita, kunhan palveluja tarvitseva kuntalainen ei jää tehotalouden ja palveluiden kaupallistamisen jalkoihin. Turvallisia lähipalveluja tarvitset eniten ne, jotka ovat heikoimmassa asemassa.

Puhumme Suomessa mielellämme hyvinvointivaltion säilyttämisestä. Olemme tutkimusten mukaan onnellisempaa kansaa kuin itse luulemme, mutta myös pahoinvointia on yhteiskunnassamme yllin kyllin. Liian moni uupuu työssään, liian moni eksyy pitkäksi aikaa päihteiden väärinkäyttäjäksi, liian moni äiti väsyy ja masentuu lapsen saatuaan, liian monen mielenterveys on järkkynyt.

Hyvinvointivaltion mittarit on tehty hyvinvoivia, vahvoja ja menestyneitä varten. Oikea hyvinvointivaltio mittaa itseään myös sillä, miten heikoimmassa asemassa olevien palvelut järjestetään ja miten yhteisöt toimivat. Lähipalveluita tarvitsevat erityisesti lapsiperheet, eläkeläiset, pitkäaikaissairaat ja työttömät.

Vantaa on omien palveluidensa järjestämisessä nyt vedenjakajalla. Meillä on erinomainen tilaisuus rakentaa sellainen palveluverkko, joka tarjoaa nykyistä enemmän vaativia erikoispalveluita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi terveysasemia, joissa on myös erikoissairaanhoidon palveluja. Lisäksi Vantaalla tarvitaan riittävästi sosiaali- ja terveystoimen lähipalveluja. Lähipalvelu auttaa ensi hädässä, vastaa esimerkiksi kontrollikäynneistä ja niihin liittyvistä näytteiden otoista jne. Lähipalvelu on paljon muutakin kuin lääkärissä käyntiä.

Vantaalle on luotava lähipalveluista paikallisten hyvinvointikeskusten verkosto. Erikokoisten hyvinvointikeskusten keskeisenä periaatteena tulee olla, että palveluja tarvitseva saa niissä apua yhden luukun periaatteella. Tämä edellyttänee uudenlaista yhteistyötä sosiaali- ja terveystoimen tulosalueiden välillä. Valtuuston päättämä talousarvio ei sido toimialan käsiä, koska valtuusto ei myönnä erikseen rahaa esimerkiksi kotisairaanhoitoon, mielenterveyspalveluihin, päihdehuoltoon tai terveysasemille.

Sosiaali- ja terveystoimen lähipalveluverkkoa suunniteltaessa ensi kevään päätöksentekoa varten on toimialan tulosalueiden rajat pidettävä mahdollisimman matalina ja voimat yhdistettävä uudenlaisten hyvinvointikeskusten aikaansaamiseksi. Lähelle kuntalaisia.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini