Yhteystiedot

Jukka Hako
Kellastuvantie 2
01760 VANTAA
p. 050 465 0399
jukka.hako@kellastupa.fi

Kokoomus taipui seutuselvitykseen

Tiistai 31.3.2009


Vantaan kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen maanantaina 31.3., että valtuustolle esitetään selvityksen tekemistä myös Vantaan ja Helsingin yhdistämisen eduista ja haitoista. Lopullinen päätösehdotus oli kokoomuksen, vihreiden ja kristillisdemokraattien yhdessä sorvaama, johon ei luonnollisesti liittynyt tarkempia perusteluja esittelyteksteineen. Se voitti äänin 9-8 kaupunginjohtaja Juhani Paajasen esityksen, jonka puolesta äänestivät sosialidemokraatit, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Paajasen esitys torjui Vantaan ja Helsingin yhdistämisen selvitykset, mutta sisälsi seudullisen selvityksen tekemisen.

Päätökseksi lopulta muotoiltu esitys ei suinkaan ollut ainoa paperi, joka kokouskäytävillä liikkui. Siksi tässä yhteydessä on syytä valottaa lehtitietoja tarkemmin kokouksessa eri ryhmien esittämiä vaihtoehtoja.

Kokoomus ja vihreät esittelivät aluksi omaa paperiaan, jossa niiden esitykset olivat limittäin. Kokonaisuus oli osin epälooginen. Kokoomus esitti selkeästi suostumista Helsingin toiveisiin, jopa niin, että jo toukokuun valtuuston kokouksessa olisi annettu liitosselvityksen toimeksianto. 

Vihreät puolestaan edellyttivät, että Vantaan ja Helsingin liitosselvityksen ehtona on seudullinen selvitys. Jostain syystä tämä selvitys olisi käynnistynyt vasta ensi lokakuussa.

Kristillisdemokraattisen paperissa puolestaan korostettiin seutuselvityksen tekemistä, ja vain sillä edellytyksellä Vantaa voi olla mukana selvityksessä Vantaan ja Helsingin mahdollisen yhdistämisen eduista  ja haitoista. Molempien selvitysten toimeksianto tulisi olla valtuuston 15.6. kokouksessa.

Kahden paperin ero ei ollut suuri, mutta kokoomus ja vihreät olivat valmiit hyväksymään kristillisdemokrattien esityksen turvatakseen enimmistön äänestyksessä.

Koko kaupunginhallitus oli kokouksessa yksimielinen, että Vantaa ei käynnistä kuntajakolain mukaista kuntaliitosselvitystä Vantaan lakkauttamiseksi tai liittämiseksi toiseen kuntaa. Kokoomuksen pohjaesitys oli, että tämä linjaus koskisi vain tätä käsittelykierrosta. Valmiutta Vantaan lakkauttamiseen joskus myöhemmin kokoomuksella oli siis jo maanantain kokouksessa.

Äänestystulos ei suinkaan ollut kokouksen suurin uutinen vaan kokoomuksen taipuminen selvittämään kaksiportaisen seutuhallintomallin edut ja haitat. Kokoomuksen ja vihreiden pohjapaperista ei voi varmuudella päätellä, oliko kokoomus itse päätynyt tälle kannalle, vai oliko se vihreiden edellytys yhteiselle kannanotolle.

Kokouksen alla kokoomusjohtajat vakuuttelivat, että yksikään kokoomusjohtaja pääkaupunkiseudulla ei kannata seutuhallintoa. Nyt sitä ollaan kuitenkin valmiit selvittämään, jotta itselle mieluinen kuntaliitosselvitys tehdään. Kaupunginhallituksen äänestyspäätöstä on pakko lukea niin, että yhdistämisselvitystä ei tehdä, jos samalla ei selvitetä seutuhallinnon malleja. Saadakseen haluamansa selvityksen, kokoomus pääsee ensin vetämään seutuselvityksen vankkureita. Tältä osin demarit toivottavat kokoomuksen mieluusti mukaan talkoisiin!

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini