Yhteystiedot

Jukka Hako
Kellastuvantie 2
01760 VANTAA
p. 050 465 0399
jukka.hako@kellastupa.fi

Ratkaisujen vuosi edessä

Torstai 14.1.2010 klo 21:18


Alkanut vuosi on Vantaalla tärkeämpi ja poliittisesti mielenkiintoisempi kuin pitkään aikaan. Esityslistoille on tulossa asioita, joilla ratkaistaan Vantaan ja vantaalaisten tulevaisuus pitkäksi aikaa. Epävarmuutta tuo myös taloustilanne, lomautusten ja työpaikkojen menetysten uhka on yhä ilmassa. Pahimmillaan edelleen heikentyvä työllisyys vaikeuttaa Vantaan talouden hoitoa myös tänä vuonna.

Vantaa päätti viime vuonna tiukan äänestyksen jälkeen suostua Helsingin esitykseen selvittää Vantaan ja Helsingin mahdollisen yhdistymisen etuja ja haittoja. Ehtona tämän selvityksen teolle on, että samanaikaisesti selvitetään myös metropolihallinnon etuja ja haittoja ja mahdollisuuksia sen toteuttamiseen. Tähän selvitykseen osallistuu 14 Helsingin seudun kuntaa Vantaan vetämässä projektissa.

Molemmat selvitykset ovat nyt käynnistyneet. Se tiedetään, että Helsingissä on poliittista kannatusta Vantaan ja Helsingin liitokselle. Muualta Uudeltamaalta on yhä enemmän alkanut kuulua ääniä yhteisen seudullisen mallin puolesta. Saman mallin, jota Vantaan demarit pian vuosi sitten esittivät tutkittavaksi. Kahden ison kunnan liitos kun ei ratkaise koko Uudenmaan metropolialueen yhteisiä asioita liittyen mm. maankäyttöön, liikenteeseen, elinkeinopolitiikkaan, ympäristöasioihin, maahanmuuttoon ja asuntopolitiikkaan.

Metropolialueen hallinto on viime aikoina kehittynyt välillisen demokratian suuntaan erilaisine kuntayhtymineen. Demarit painottavat, että tulevaisuudessa koko metropolialuetta koskevista asioista päättäisivät asukkaiden vaaleilla valitsemat edustajat. Demokraattista päätöksentekoa pitää demarien mielestä vahvistaa, ei heikentää.

Selvitykset valmistuvat syksyllä, minkä jälkeen niihin otetaan kantaa todennäköisesti juuri eduskuntavaalien alla 2011. Näyttää siltä, että metropolialueen tulevaisuus nousee vahvaksi vaaliteemaksi. Seuraava hallitus ottanee metropolialueen kehittämisen vielä vakavammin kuin nykyinen hallitus.

Vantaan palveluiden kannalta ei ole laisinkaan yhdentekevää, millaiseen ratkaisuun keväällä päädytään terveyspalveluiden lähipalveluiden osalta. Demarit tulevat puolustamaan terveyspalveluiden lähiverkkoa. Emme tule hyväksymään terveysasemien alasajoa.

Toinen iso asia on kaupungin tilakeskuksen tulevaisuus. Olemme sitoutuneet selvittämään kaupungin yksin omistaman yhtiön perustamisen hoitamaan jatkossa kaupungin ateria- ja siivouspalveluita. Esityksiä on luvassa huhtikuun loppuun mennessä. Demarit kiinnittävät erityistä huomiota siihen, että ratkaisu hyödyttää vantaalaisia veronmaksajia ja että tilakeskuksen henkilöstön asema turvataan yhtiöityksen toteutuessa.

Rakentaminen näyttää Vantaalla elpyvän paremmin kuin naarurikunnissa. Se on lupauksia herättävää. Kehäradan varrella Kivistön aseman tuntumassa on asemakaavoitus meneillään. Tulevan vuoden aikana saanemme ensimmäiset kaavat nähtäville.

Tässä varmuudella luvassa olevia mausteita alkaneen vuoden polititiseen keitokseen Vantaalla.

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini