Yhteystiedot

Jukka Hako
Kellastuvantie 2
01760 VANTAA
p. 050 465 0399
jukka.hako@kellastupa.fi

Matkatakuu on lisäkustannus

Sunnuntai 20.6.2010 klo 10:58


Jokunen aika sitten Helsingin Sanomat uutisoi näyttävästi, että Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) on suunnittelemassa matkatakuujärjestelmän käyttöönottoa. Lehtiuutisesta syntyi kuva, että valmistelu on siinä vaiheessa, että kuntayhtymän hallitus päättää pian asian etenemisestä.

Valitettavasti lehtiuutisessa oli menty asioiden edelle. Olen liikennekuntayhtymän hallituksen jäsen ja toki tiedän, että asiaa on esitelty hallituksen iltakoulussa. Olemme saaneet tietoa mm. muiden isojen kaupunkien käytännöistä. Minkäänlaista päätöstä siitä, että järjestelmä otettaisiin käyttöön ei ole tehty.

Matkatakuullahan tarkoitetaan sitä, että matkustaja voisi saada hyvitystä, jos esimerkiksi bussi on myöhästynyt aikataulusta liian paljon. Matkustajalla voisi olla jopa mahdollisuus saada korvaus taksin käytöstä epäonnistuneen bussimatkan korvaajana.

Matkatakuu olisi kuluttajan kannalta ilman muuta myönteinen laatutekijä. Kokonaan eri juttu on, kuka maksaisi matkatakuun kustannukset.

Liikennöitsijät maksavat HSL:lle korvausta mm. ajamattomista vuoroista. Nämä tulot on jo otettu huomioon mm. lippujen hinnoissa. Matkatakuu olisi siis lisäkulu. Rahoitusmahdollisuuksia on kaksi. Joko kunnat maksavat lisää avustusta HSL:lle. Näin matkatakuu jäisi kaikkien veronmaksajien yhteisesti maksettavaksi. Toinen mahdollisuus on siirtää matkatakuun kustannukset suoraan lippujen hintoihin. Eli matkustajat maksaisivat itse järjestelmän kustannukset ja esimerkiksi bussien myöhästelyt.

Pääkaupunkiseudun bussiliikenteen kustannukset ovat muutenkin nousussa ja paineet nostaa lippujen hintoja ovat kovat. Kuitenkin tavoitteena tulisi olla edullinen joukkoliikenne. Tähän yhtälöön uusi kustannuserä sopii huonosti, vaikka matkatakuu varmasti koettaisiin palvelun laatua kehittävän tekijänä.

 

 


Kommentit

10.9.2011 10:32  herve leger uk

Your Blog is very good, I like it! Thank you for your sharing!

10.9.2011 11:48  true religion jeans outlet

The worst bankrupt in the world is the man who has lost enthusiasm. Let him lose everything but enthusiasm and he will come through again to success.

24.9.2011 6:48  Canada Goose Parka

The worst bankrupt in the world is the man who has lost enthusiasm. Let him lose everything but enthusiasm and he will come through again to success.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini