Yhteystiedot

Jukka Hako
Kellastuvantie 2
01760 VANTAA
p. 050 465 0399
jukka.hako@kellastupa.fi

Kuntaliitoksille on aito vaihtoehto

Tiistai 16.11.2010 klo 23:46


Keskustelu pääkaupunkiseudun mahdollisista kuntaliitoksista käy vilkkaana. Syynä on Vantaan ja Helsingin huhtikuussa 2009 tekemä päätös, jonka mukaan kaupunkien mahdollisen yhdistymisen edut ja haitat selvitetään. Selvityksen loppuraportti on valmistumassa ja tammikuun lopulla 2011 kummankin kaupungin valtuustot käsittelevät selvitysten tuloksia.

Valtakunnan päälehti Helsingin Sanomat on useissa kirjoituksissa ja uutisissa luonut kuvaa, että kuntien yhdistyminen etenisi, mutta Vantaan vasemmisto haraa vastaan eikä ole valmis minkäänlaisiin muutoksiin. Tulkinta on virheellinen, vaikka emme Vantaan ja Helsingin mahdollisen yhdistämisen etuja ja haittoja halunneetkaan selvittää. Meillä on koko ajan ollut aito ja toimiva vaihtoehto.

Vantaan sosialidemokraatit esittivät helmikuussa 2009, että Helsingin seutua koskeva päätöksenteko on saatava yksiin ja samoihin käsiin perustamalla seutuvaltuusto. Jo lähes kaksi vuotta sitten meillä oli selkeä näkemys siitä, että koko Helsingin seudun kehittämisessä kuntaliitokset eivät ole ensimmäinen askel. Helsingin seudun ongelma ei ole lakisääteisten lähipalveluiden tuottaminen, vaan kasvoton ja etäinen päätöksenteko liittyen muun muassa seudun maankäyttöön ja joukkoliikenteeseen sekä elinkeino- ja asuntopolitiikkaan. Helsingin seudun kehittäminen ei ole oikein kenenkään käsissä.

Koimme tämän epäkohtana ja esitimme ratkaisuksi kansalaisten vaaleilla valitsemaa seutuvaltuustoa. Uutta hallintoa ei tarvittaisi. Ei myöskään uusia veroja. Kuntayhtymien tilalle saataisiin vaaleilla valittavat päättäjät. Seutuvaltuustomallin selvittäminen oli myös Vantaan valtuuston ehto sille, että Vantaan ja Helsingin mahdollisen yhdistämisen etuja ja haittoja ylipäätään voidaan selvittää.

SDP pureutui tosissaan metropolin kehittämiseen asettaessaan kesän 2009 jälkeen työryhmän valmistelamaan puolueen metropolilinjauksia. Asiakirja julkistettiin kesäkuussa 2010. SDP päätyi kannattamaan mallia, jossa 16 Helsingin seudun kuntaa muodostaisivat seutuhallintoalueen. Ainoana puolueena demareilla on yhteinen kannanotto metropolipolitiikan tulevaisuudesta, vaikka esimerkiksi Helsingin Sanomat sen kirjoituksissaan toistuvasti sivuuttaa.

Vantaalaiset sosialidemokraatit eivät näe Vantaan ja Helsingin yhdistämisessä seudullisia hyötyjä. Pikemminkin päinvastoin. Helsingin seudun maankäyttöön, asumiseen. liikenteeseen ja elinkeinopolitiikkaan liittyvä päätöksenteko on ensin koottava saman katon alle. Kahden ison kaupungin liitos saattaisi vaarantaa tämän kehityksen.

Lähipalveluista tulee jatkossakin päättää lähellä asukkaita kuntien valtuustoissa. Seudun yhteisiä asioita käsittelemään tarvitaan kokonaan uusi elin, johon kansalaiset saavat vaaleilla valita päätöksentekijät. Kaupunkien ja kuntien on uskallettava luovuttaa osa päätösvallastaan seudun yhteiseksi hyväksi.

Valtiovalta on aina ollut kiinnostunut Helsingin seudun asioista. Sen on pakkokin, koska monet uudistukset tarvitset myös lainsäädäntöä. Hallitus teetätti erillisen selvityksen pääkaupunkiseudun hallinnon järjestämisestä. Selonteko annettiin marraskuussa eduskunnalle. Mielenkiintoista on, että Tampereen yliopiston tutkijat päätyivät selvityksessään samaan johtopäätökseen kuin sosialidemokraatit ja suosittelevat seutuvaltuuston perustamista Helsingin seudulle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini