Yhteystiedot

Jukka Hako
Kellastuvantie 2
01760 VANTAA
p. 050 465 0399
jukka.hako@kellastupa.fi

Vantaan kaupunkisuunnittelua on enemmin kiitetty kuin moitittu

Sunnuntai 10.7.2011 klo 12.26


Helsingin Sanomat hyökkäsi viime viikon lopulla voimakkaasti vantaalaisen kaupunkisuunnittelun kimppuun. Lehti unohti kokonaan, että vantaalainen malli on rakennettu yli 15 vuoden aikana (siis paljon ennen Peltomäen aikaa apulaiskaupunginjohtajana)  ja että se on saanut laajasti kiitosta elinkeinoelämältä. Siksi Vantaa on suurimmista kaupungeista rankattu ykköseksi elinkeinopolitiikan hoidossa. Tulokset ovat myös meidän kaikkien nähtävissä. Vantaa on onnistuneesti lisännyt työpaikkojaan. Vantaalla on pian 110 työpaikkaa 100 työssäkäyvää kohti.

Vantaan vahva asema perustuu hyvin paljon siihen, että kaupunki on menestyksellisesti yhdistänyt oman kaavoitusprosessin hankkeiden toteuttajien odotuksiin ja toiveisiin. Kaiken toiminnan tavoitteena on ollut myös saada hankkeita liikkeelle.

Vantaa on suorastaan pakotettu tiiviiseen yhteistyöhön tontinomistajien kanssa, koska kaupungilla ei ole omistuksessaan vanhoja lahjoitusmaita, kuten vanhoilla kaupungeilla. Silti Vantaakin omistaa kolmanneksen kaupungin pinta-alasta.

Vantaa käyttää tehokkaasti veroeuronsa. Ei varmastikaan ole väärin, että maanomistajat osallistuvat kustannukselleen oman alueensa suunnitteluun ja palkkaavat suunnittelijan, joka yhteistyössä kaupungin kaavoittajien kanssa pohtii erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Kaikista kaavasuunnitelmista laaditaan lain mukaisesti aluksi osallistumis- ja arviointisuunnitelma, jota esitellään mm. asukkaille. Esimerkkinä vaikka Sanoma Oyj:n parhaillaan vireillä oleva hanke Martinlaaksossa, jossa Sanoma Oyj esittää Sanomalan painon ympärille yleiskaavan mukaista toimistokeskittymää, mutta suunnitelma edellyttää muutoksia voimassa olevaan asemakaavaan. Suunnitelmia laatimaan Sanoma Oyj on palkannut konsultin.

Helsingin Sanomat antaa myös ymmärtää, että kaavoitus olisi Vantaalla läpihuutojuttu, jossa luottamusmiehet vain sinetöivät konsulttien tekemät ratkaisut. Totuus on onneksi toisenlainen. Edellä kuvatun osallistus- ja arviointitilaisuuden lisäksi Vantaan kaikki aluetoimikunnat käsittelevät paikallisia kaavasuunnitelmia kokouksissaan ja antavat niistä tarvittaessa lausuntoja.

Kaupunkisuunnittelulautakunta saa jatkuvasti selvityksiä siitä, miten kaavoitus eri kohteissa etenee. Kaupunginhallitus puolestaan käsittelee isompia kaavasuunnitelmia iltakouluissaan. Vaikka iltakoulu ei tee päätöksiä, on hyvin alkuvaiheessa olleista suunnitelmista monesti käyty syvällistä keskustelua ja päättäjien mielipiteet ovat suoraan välittyneet valmistelijoille.

On ikävää, että maan päälehti hyökkää arvostusta saaneen elinkeinopolitiikan kimppuun.


Kommentit

21.9.2011 4.47  Canada Goose Coats

Your Blog is very good, I like it! Thank you for your sharing!

24.9.2011 6.43  Canada Goose Parka

The worst bankrupt in the world is the man who has lost enthusiasm. Let him lose everything but enthusiasm and he will come through again to success.

5.11.2011 6.18  J.Mäntynen

Onkohan tosiaan asukkailla sanan valtaa asuin ympäristöönsä Vantaalla 100%vastustus Kivilouhos Riipilään ja hiljaisuudessa yritetään (päättäjät) viedä asiat eteenpäin mahdollisimman pitkälle hallintoelimissä,koko hanke tuhoaisi asukkaiden talot jotka kait Vantaan Kaupunki ostaisi tosi halvalla ja luonnonsuojelu alueet uhan alaiset eläimet liito-oravat korento lajit kaikki rauhoitettuja riipilän vanhan metsän ym.Emme ole rakentaneet talojamme minkään kivi louhoksen viereen missä on meidän oikeutemme Suomen kansalaisina,Vantaalla kaavoitetaan jo olemassa olevan kaavan päälle outoja logistiikka keskuksia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini